Áttekintés

 

 ❖ Adatok

Eredeti cím: Ib
Cím: Ib
Év: 2012
Témák: Keresés, művészet, menekülés, puzzle, horror, felfedezés
Fejlesztő: kouri
PC
 
 

 

 ❖ Történet

A játék főszereplője Ib, egy 9 éves kislány aki a szüleivel ellátogat egy kiállításra amit Weiss Guertena műveiből állítottak össze. A lány a repeciónál úgy dönt előre megy és egyedül vág neki a galéria felfedezésének. Viszont furcsa események sorozata veszi kezdetét miután megvizsgálja az egyik képet. Az emberek eltűnnek, az áram elmegy és furcsa üzenetek jelennek meg a falon, árnyak bukkannak fel az ablakban. A nyomokat követve egy érdekes helyre érkezik ahonnan nincs visszaút. A falak, a szobák tele vannak Guertena festményeivel, alkotásaival de ezek a művek közel sem olyan ártalmatlanok mint az igazi galériában. Ibnek pedig arra is hamar rá kell jönnie, hogy az élete egy vörös rózsához van kötve. De nincs egyedül, az útja során összefut Garryvel aki ugyan olyan módon került erre a helyre mint a lány és egy kék rózsával is rendelkezik. Együtt pedig elhatározzák, hogy visszajutnak az igazi galériába. De ez nem ilyen egyszerű... rejtvények várnak rájuk, bizarr események, életrekelt, gyilkos természetű alkotások és egy lány sárga rózsával.
 
 
 ❖ A játékról

A játékot kouri készítette eredetileg japán nyelven. Később megjelent egy fordítás angolra. Jelenleg a végső verziója a 1.07 és valószínűleg már nem fog frissülni. Igyenesen letölthető, beszerezhető a netről, az RPG Maker 2000-es verziójával készült.
A történet egyszerű, de kourinak mégis sikerült a legjobbat kihoznia belőle. Nincs tele fordulópontokkal és pár jelenet megjósólható, de ettől függetlenül teljességgel élvezhető és szórakoztató, néhol pedig humoros vagy éppen szomorú. Horror-kaland játékról lévén szó, bővelkedik bizarr jelenetekben, de halálra azért nem fog senki rémülni, nem kellenek hozzá erős idegek.
A karakterek szerethetőek, gyorsan szimpatikussá válhatnak a játékos számára, bár nincs sok belőlük. De nem is kell több. Maryre tudnám azt mondani, hogy először kétes érzésekkel álltam hozzá, de ha az ember megérti a helyzetét és azt, mit miért csinál, akkor máris főgonoszból tragikus hőssé lép elő. Ibt illetőleg, a készítő "silent protagonist" stílust használ, azaz konkrétan sosem látjuk / olvassuk, hogy Ib beszél, csak a többi karakter reakciójából következtethetünk rá. Hogy őszinte legyek, mikor először találkoztam ilyen hőssel (Link - The Legend of Zelda sorozat) akkor nem igazán tudtam megbékélni vele. Aztán idővel sikerült, ebben a játékban pedig jól van kivitelezve ez a stílus. Szóval egy szavam se lehet. Nincs is.
A zenék és a hangok többnyire szabad, mindenki által elérhető forrásokból származnak. Credit hozzájuk a játék végén. Nagyon jól összeválogatott dalokról van szó, amik jól passzolnak a karakterekhez, jelenetekhez. Teljesen képesek megteremteni az hangulatot.
A grafika egyedi, mind a karakterek, a helyszínek. Külön figyelmet érdemelnek szerintem a játékban felbukkanó kiállított tárgyak. Lehet, hogy egy-kettő csak pixel halmaz, de vannak közöttük olyanok amik nagyon emlékezetesek és megmaradnak az emberben. (Fabricated World, Hanged Man, Tryst After Death, Abyss of the Deep, Embodiment of Spirit... és még sorolhatnánk.) Lehet, hogy a grafika egyszerű, de egyben szép és mutatós is.
A játékban szerepelnek rejtvények és akció jelenetek egyaránt. Mivel kouri úgy tervezte a játékot, hogy az ilyesmikben nem túl jártas emberek is haladni tudjanak benne, így nem nevezhető nehéznek. Tökéletes egy kezdő kaland-horrorosnak. A játékidő nem hosszú, gyorsan végig lehet játszani egy-egy véget ha az ember tudja mit kell tennie hozzá. Ami tovább tarthat az az, hogy kihozza a játékos az összes véget. Eredetileg három véggel jelent meg a játék, a többi vég utólag lett hozzárakva. Készültek fan játékok több vég hozzáadásával, de kouri egyikbe sem egyezett bele és végül megkérte őket, hogy szedjék le a linkeket.
Összességében egy egyedi és szórakoztató játékról van szó ami megérdemli a hírnevét. Mert van. Egy próbát mindenképpen megér azoknak akik indie játékokkal szeretnek próbálkozni (vagy éppen ők maguk is játékot csinálnak), de igazából mindenkinek tudom ajánlani, sőt ajánlom is.
Ib.
 
 

 

[vissza]

 

 

 

 

 

 
     
   

 


Tudod, milyennek látnak téged mások? Elárulja Aszcendensed!    *****    AZ EGYETLEN MÛKÖDÕ MAGYAR DEMI LOVATO FORRÁSOD - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL A DEMIVEL TÖRTÉNT HÍREKRÕL - DEMI LOVATO    *****    Hûsölj a nyári melegben egyedi módon - nézz jégkorong meccset! Nem tudod, hol kezdd? Adok pár tippet! ^^    *****    STITCHERS - Gyere és ismerd meg a Freeform csatorna sorozatát és annak színészeit! Épp San Diego Comic-Con lázban égünk!    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!    *****    INGYENES HOROSZKÓP ELEMZÉS, ASZTROLÓGIA OKTATÁS! CSAK REGISZTRÁLNOD KELL!    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Erdõszéli tudósítónk jelenti: Marculábi cica éjszakai felfedezõútra indult! Gyertek ti is! Részletek a Mesetárban!    *****    Születési horoszkóp 1000 Ft. 3 év elõrejelzés 1000 Ft. Párkapcsolati elemzés 1000 Ft. Óriási nyári akció csak nálam!!!    *****    Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lor    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Filmek itt!    *****    Ha szeretsz filmet nézni klikk ide! Klikk klikk    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    Megújult külsõvel vár Magyarország egyetlen Olicity rajongói lapja! Mindennap friss hírek a sorozatról és a párosról!    *****    Készítsd el saját horoszkópod ingyen,csak kattints!Fantasztikus akciók a fõoldalon,ezt nem szabad kihagyni! Látogas meg!    *****    BLOG, STORYK, KRITIKÁK, BESZÁMOLÓK, KEDVENCEK, DIVAT, SZÉPSÉGÁPOLÁS, LAKBERENDEZÉS, MINDEN AMI EGY BLOGRA KELL!    *****    Nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándék horoszkópot.Várlak az oldalamon!    *****    Gréti. 23. ExmisszusGyakornok. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. ErikKarlsson. Írás. Olvasás. Blog. (: