++ Main    ++ Games    ++ Site    ++ Plus | Violet Dawn |  

 

Áttekintés

 

 ❖ Adatok

Eredeti cím: Ib
Cím: Ib
Év: 2012
Témák: Keresés, művészet, menekülés, puzzle, horror, felfedezés
Fejlesztő: kouri
PC
 
 

 

 ❖ Történet

A játék főszereplője Ib, egy 9 éves kislány aki a szüleivel ellátogat egy kiállításra amit Weiss Guertena műveiből állítottak össze. A lány a repeciónál úgy dönt előre megy és egyedül vág neki a galéria felfedezésének. Viszont furcsa események sorozata veszi kezdetét miután megvizsgálja az egyik képet. Az emberek eltűnnek, az áram elmegy és furcsa üzenetek jelennek meg a falon, árnyak bukkannak fel az ablakban. A nyomokat követve egy érdekes helyre érkezik ahonnan nincs visszaút. A falak, a szobák tele vannak Guertena festményeivel, alkotásaival de ezek a művek közel sem olyan ártalmatlanok mint az igazi galériában. Ibnek pedig arra is hamar rá kell jönnie, hogy az élete egy vörös rózsához van kötve. De nincs egyedül, az útja során összefut Garryvel aki ugyan olyan módon került erre a helyre mint a lány és egy kék rózsával is rendelkezik. Együtt pedig elhatározzák, hogy visszajutnak az igazi galériába. De ez nem ilyen egyszerű... rejtvények várnak rájuk, bizarr események, életrekelt, gyilkos természetű alkotások és egy lány sárga rózsával.
 
 
 ❖ A játékról

A játékot kouri készítette eredetileg japán nyelven. Később megjelent egy fordítás angolra. Jelenleg a végső verziója a 1.07 és valószínűleg már nem fog frissülni. Igyenesen letölthető, beszerezhető a netről, az RPG Maker 2000-es verziójával készült.
A történet egyszerű, de kourinak mégis sikerült a legjobbat kihoznia belőle. Nincs tele fordulópontokkal és pár jelenet megjósólható, de ettől függetlenül teljességgel élvezhető és szórakoztató, néhol pedig humoros vagy éppen szomorú. Horror-kaland játékról lévén szó, bővelkedik bizarr jelenetekben, de halálra azért nem fog senki rémülni, nem kellenek hozzá erős idegek.
A karakterek szerethetőek, gyorsan szimpatikussá válhatnak a játékos számára, bár nincs sok belőlük. De nem is kell több. Maryre tudnám azt mondani, hogy először kétes érzésekkel álltam hozzá, de ha az ember megérti a helyzetét és azt, mit miért csinál, akkor máris főgonoszból tragikus hőssé lép elő. Ibt illetőleg, a készítő "silent protagonist" stílust használ, azaz konkrétan sosem látjuk / olvassuk, hogy Ib beszél, csak a többi karakter reakciójából következtethetünk rá. Hogy őszinte legyek, mikor először találkoztam ilyen hőssel (Link - The Legend of Zelda sorozat) akkor nem igazán tudtam megbékélni vele. Aztán idővel sikerült, ebben a játékban pedig jól van kivitelezve ez a stílus. Szóval egy szavam se lehet. Nincs is.
A zenék és a hangok többnyire szabad, mindenki által elérhető forrásokból származnak. Credit hozzájuk a játék végén. Nagyon jól összeválogatott dalokról van szó, amik jól passzolnak a karakterekhez, jelenetekhez. Teljesen képesek megteremteni az hangulatot.
A grafika egyedi, mind a karakterek, a helyszínek. Külön figyelmet érdemelnek szerintem a játékban felbukkanó kiállított tárgyak. Lehet, hogy egy-kettő csak pixel halmaz, de vannak közöttük olyanok amik nagyon emlékezetesek és megmaradnak az emberben. (Fabricated World, Hanged Man, Tryst After Death, Abyss of the Deep, Embodiment of Spirit... és még sorolhatnánk.) Lehet, hogy a grafika egyszerű, de egyben szép és mutatós is.
A játékban szerepelnek rejtvények és akció jelenetek egyaránt. Mivel kouri úgy tervezte a játékot, hogy az ilyesmikben nem túl jártas emberek is haladni tudjanak benne, így nem nevezhető nehéznek. Tökéletes egy kezdő kaland-horrorosnak. A játékidő nem hosszú, gyorsan végig lehet játszani egy-egy véget ha az ember tudja mit kell tennie hozzá. Ami tovább tarthat az az, hogy kihozza a játékos az összes véget. Eredetileg három véggel jelent meg a játék, a többi vég utólag lett hozzárakva. Készültek fan játékok több vég hozzáadásával, de kouri egyikbe sem egyezett bele és végül megkérte őket, hogy szedjék le a linkeket.
Összességében egy egyedi és szórakoztató játékról van szó ami megérdemli a hírnevét. Mert van. Egy próbát mindenképpen megér azoknak akik indie játékokkal szeretnének próbálkozni (vagy éppen ők maguk is játékot csinálnak), de igazából mindenkinek tudom ajánlani, sőt ajánlom is.
Ib.
 
 

 

[vissza]

 

 

 

 

 

 
     

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok